Recomandari

Dezvoltare personală sau despre arta de a ne atinge potențialul maxim

În acest material ne propunem să vorbim nu doar despre dezvoltare personală, ci mai degrabă despre motivele pentru care este indicat să îi acordăm mai multă atenție.

Faptul că trăim într-o lume dinamică, marcată de progrese tehnologice constante probabil că nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Noua lume însă vine la pachet cu o varietate largă de provocări pentru care este important să fim pregătiți. În contextul dat, nu ar trebui să ne surprindă deloc faptul că auzim tot mai des vorbindu-se despre dezvoltare personală și despre cumulul de beneficii pe care aceasta le aduce. Deși subestimată uneori, dezvoltarea personală constituie de facto o călătorie unică de îmbunătățire a sinelui. Cel mai probabil cu toții cunoaștem persoane în anturajul personal, care au o stimă și o stăpânire de sine în situații limită încât este dificil a nu avea în noi o doză de invidie.   

În prezent se vorbește destul de mult despre dezvoltare personală și despre importanța aceștia în diferite circumstanțe ale vieții, însă din păcate nu de multe ori îi acordăm atenția ce i se cuvine. În acest material ne propunem să vorbim nu doar despre dezvoltare personală, ci mai degrabă despre motivele pentru care este indicat să îi acordăm mai multă atenție.

Dezvoltarea personală – Motive pentru care este considerată importantă

Așa cum spuneam inițial, trăim într-o lume complexă și dinamică în care suntem mereu puși în situația de a ne adapta. Unii ne dorim cariere pline de succes, alții relații cât mai armonioase cu ceilalți, iar alții pur și simplu visează la o viață cât mai echilibrată. Pentru toate acestea, dezvoltarea personală poate fi cheia către atingerea fiecărui obiectiv. Fără a investi în noi, este destul de puțin probabil că vom reuși să bifăm cu succes tot ceea ce ne propunem.

Ce beneficii ne aduce dezvoltarea personală?

Există o serie destul de largă de beneficii pe care le avem atunci când investim în dezvoltare personală, însă câteva care ies foarte bine în evidență și anume:

  • Creșterea încrederii de sine: Rolul dezvoltării personale este acela de a ne ajuta să descoperim acele puncte forte care ne pot ajuta să ne depășim limitele, oferindu-ne curajul de a ne asuma noi provocări pentru care inițial ne simțeam total nepregătiți. Cu cât conștientizăm mai mult potențialul pe care îl avem, cu atât ne va fi mai simplu să trecem cu brio peste situațiile limită.
  • Îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți: În teorie, a fi empatic poate părea un lucru simplu, însă fără a cultiva acest sentiment, este destul de dificil a fi empatici și înțelegători în mod natural cu cei din jur. Vestea bună este aceea că prin dezvoltare personală vom ajunge nu doar să ne îmbunătățim semnificativ abilitățile de comunicare, ci vom deveni și mult mai empatici.
  • Viață plină de satisfacții: Dezvoltarea personală este și despre satisfacții. Atunci când ne trăim viața în acord perfect cu valorile personale, nivelul de satisfacție crește exponențial, astfel că vom fi mult mai fericiți.

Cum ne atingem potențialul maxim prin dezvoltare personală?

Fiecare dintre noi dispune de potențial pentru a deveni mai bun atât în viața personală, cât și în cea profesională, totul depinzând de determinare. Iată așadar câteva moduri prin care ne putem atinge potențialul maxim:

  • Cunoaște-te cât mai bine: Poate părea greu de crezut că acest lucru poate avea legătură cu maximizarea potențialului personal, însă atunci când ne cunoaștem punctele forte și cele slabe, este mai ușor să stabilim obiective și să le atingem.
  • Stabilește întotdeauna obiective clare, realiste: Pentru a putea evolua, întotdeauna este important a ne stabili obiective clare, tangibile. Dezvoltarea personală este un proces, la fel este și atingerea obiectivelor stabilite. Așadar, găsește mereu oportunități de a evolua.
  • Ieși din zona de confort: Zona de confort este unul dintre cele mai mari inamici ai evoluției personale, de aceea este important să ieșim constant din aceasta, să ne provocăm să încercăm lucruri noi și desigur să le și depășim.
  • Nu te opri din învățat: Dezvoltarea personală presupune un proces continuu de învățare și este important a nu ne opri niciodată din acest proces. Este esențial să interacționăm constant cu oamenii care ne inspiră, să citim cărți de specialitate și să participăm la cursuri de dezvoltare personală.

 

Dezvoltarea personală nu este un moft sau o modă apărută odată cu evoluția lumii moderne, ci este o artă prin care ne putem “sculpta viața” o modalitate eficientă prin care ne putem descoperi potențialul pe care îl avem și prin care putem deveni pur și simplu mai buni în toate circumstanțele vieții.  

 

S-ar putea să-ți placă și...